Oletko kokenut jotain hauskaa tai mielenkiintoista Kuninkaantien varrella? Haluatko kirjoittaa pienen jutun kuvineen meille? Tervetuloa Kuninkaantie-bloggareiden joukkoon. Laita viestiä joko yhteydenottolomakkeella tai info(a)kuninkaantie.info

 

Kuninkaantieltä 16.Maius a.D.2018

Kuninkaantie on upea kulttuurireitti, joka yhdistää lännen ja idän sekä sosiaalisesti että kulttuurisesti. Mitä lähemmäs Viipuria tullaan, sitä enemmän näkyvät itäiset kulttuurivaikutteet, ortodoksisuus, karjalaisuus, erilaiset luontomuodostelmat ja yhteisestä historiastamme muistuttavat faktat. Läntinen Kuninkaantie jatkuu Ahvenanmaan yli Ruotsiin ja Norjaan, jossa läntinen kulttuuripiiri on saanut vaikutteita viikingeistä ristiretkiin. Kuninkaantie kertoo tämän pohjoisen ulottuvuuden historiaa monipuolisesti mutta myös vastuullisesti ja tarjoaa eri kohderyhmille kohdeinformaatiota pyrkien huomioimaan erilaisia matkailutarpeita.


Kuninkaantiellä on potentiaalia päästä osaksi eurooppalaista kulttuurireitistöä www.culture-routes.net
Tie kulkee neljän maan alueella, Norjasta Ruotsiin ja Suomen kautta Venäjälle. Kuninkaantie ry on yhdistys, jonka ensisijaisena tehtävänä on luoda yhteistyön mahdollisuuksia Kuninkaantien varren toimijoille sekä koordinoida erilaisia kehittämistehtäviä tien varrella Suomessa ja tulevaisuudessa myös koko reitin eri maiden välillä. Matkailutiestatus Suomessa edellyttää tien matkailullisia elementtejä ylläpitävältä toimijalta tiettyjä kriteerejä. Tässä suora lainaus tiehallinnon määritelmästä: Matkailutiehen liittyy tyypillisesti omaleimaisia kulttuurihistorian ja/tai luonnon- tai kulttuurimaiseman arvoja. Matkailutie-liikennemerkin käytön edellytyksenä on, että kyseessä on selkeästi rajautuva, loogisen kokonaisuuden muodostava tiejakso, jolla on sen yleiseen liikenteelliseen merkitykseen nähden erityinen matkailuelinkeinon toimintaedellytyksiä ja alueen elinvoimaa tukeva merkitys.

Jotta matkailutie voi toteuttaa erilaisia kriteeristöjä ja luoda matkailijoille vastuullisen matkailukokemuksen, on noudatettava tiettyjä periaatteita. Eurooppalaisen matkailun vastuullisuuden kriteeristö, jotka esitellään mm. tällä sivustolla www.earth-net.eu, sopii hyvin yhteen suomalaisen vastuullisen matkailun kanssa. Suomalaiselle on suuri ilo ja ylpeys saada esitellä kaunista luontoamme ja pittoreskeja kohteitamme sekä ryhmämatkailijoille että yksittäisille matkailijoille. Kuninkaantiellä on kohdevalikoimaa riittämiin kaikille.
Kuninkaantietä tullaan kehittämään edelleen vastuullisena matkailukohteena. Tänne voi saapua lentäen, koska tie sijaitsee vain 3,5 km päässä Suomen suurimmasta lentokentästä. Lentämällä ei voi kuitenkaan kokea tietä ja sen palveluita, joten matkaa on taitettava muilla keinoin. Käveleminen, pyöräily ja muu hitaampi liikkuminen ovat yhä suositumpia myös matkailijoiden parissa ja myös luonnon ja ekologisuuden kannalta suositeltavia. Hitaan matkailun arvojen kannalta Kuninkaantie on helppo ja monipuolinen kohde, jossa ympäristötietoisuus voi lisääntyä ja jossa ympäristövaikutukset voi minimoida.


Kuninkaantielle on luotu erinomaisia valmiita pyöräreittejä, joita voi soveltaa omiin tarpeisiinsa. Kartat ja kohteet löytyvät kansainväliseltä sivustolta englanniksi. Reitti Helsingistä itään sekä reitti Helsingistä länteen.
Pyöräilijälle Kuninkaantie näyttäytyy parhaimmillaan juuri sellaisena kuin se satoja vuosia on ollut. Tie, jota pitkin ovat kulkeneet sekä kuninkaat että talonpojat, vieraiden maiden kuriirit ja uteliaat ohikulkijat, mutta myös ne, jotka ovat jääneet viihtymään ja asumaan Kuninkaantien varteen. Tänne ovat syntyneet suuret kaupungit mutta maaseutua ja luontoakin on riittämiin, kuten maassamme tunnetusti on. Kuninkaantie esittelee Suomen ja sen historian koko tien mitalta.
Teksti ja kuvat:
Mia Aitokari
Kuninkaantien virallinen kulkija